Μαύρες εποχές αυτές που ζούμε, για την έντυπη δημοσιογραφία. Κανείς δε αγοράζει εφημερίδες - φτήνυνε και το γαμημένο το ίντερνετ και μπορείς να κατεβάζεις ταινίες από torrent. Βασικά, οι μοναδικοί που αγοράζουν εφημερίδες αυτή τη στιγμή είναι όσοι χρεωκοπούν και κλείνουν το μαγαζί τους και το αδειάζουν και χρειάζονται κάτι για να καλύψουν τη βιτρίνα όσο μένει ξενοίκιαστο. Κάθε μέρα περνάω μπροστά από φαλιρισμένο είδη κιγκαλερίας κάτω από το σπίτι μου και διαβάζω στην εφημεριδο-ταπετσαρία της βιτρίνας "Κάρολ: Και την ψυχή μου για τον ΟΦΗ".

Μα υπάρχει μια συγκεκριμένη εφημερίδα που, σε αυτό το post-apocalyptic τοπίο ολέθρου του Ελληνικού Τύπου, διατηρεί τη δυναμική της: το Πρώτο Θέμα. Πρώτο σε κυκλοφορία πριν το Μνημόνιο, πρώτο και τώρα. Ό,τι και να συμβεί, το Πρώτο Θέμα είναι το χάρτινο αντικείμενο που οι κάτοικοι αυτής της χώρας αγοράζουν περισσότερο από κάθε άλλο χάρτινο αντικείμενο - μη μου φέρεις αντίρρηση το "χαρτί υγείας", επειδή αυτό έχει διάφορες μάρκες. Πουλάει -άραγε, μια και το 'φερε η κουβέντα- η best-selling μάρκα χαρτιού υγείας περισσότερους ή λιγότερους τόνους χαρτί κάθε εβδομάδα σε σύγκριση με το Πρώτο Θέμα; Σημείωση για πιθανή έρευνα.

Πως το έχει καταφέρει αυτό ο Αναστασιάδης και οι υπάλληλοί του; Ποιο σωστό κουμπί πατάει κάθε εβδομάδα πάνω στα ρεφλεξολογικά hotspots της Κοινής Γνώμης και καταφέρνει πάντα να φτιάχνει κλίμα και να μας ανακοινώνει με ποια θέματα θα ασχολούμαστε (είτε συμφωνώντας είτε διαφωνώντας με αυτά), τις επόμενες εφτά ημέρες; Πρέπει να υπάρχει κάποια μέθοδος πίσω από το χάος μιας επικαιρότητας που κουτρουβαλιάζεται προς κάθε κατεύθυνση. Ποια είναι αυτή η μέθοδος;


ΣΤΡΟΥΓΚ διαβάζεις, το ξέρεις ήδη πως θα σου αποκαλυφθεί η απάντηση. Για την ακρίβεια, μέχρι να τελειώσει το παρόν κείμενο, θα είσαι έτοιμος να γράψεις το πρώτο σου ρεπορτάζ για το "Πρώτο Θέμα" και να δεις τον λαμπερό κόσμο της δημοσιογραφίας να ανοίγεται μπροστά σου! Βγάλε στυλό, είναι SOS αυτά που ακολουθούν.

Ως γνωστόν, #1 ζήτημα αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι η Εγκληματικότητα. Και ως επίσης γνωστόν, μπαίνοντας στα γραφεία του Πρώτου Θέματος βλέπεις πάνω από την κεντρική είσοδο έναν πορφυρόχρυσο θυρεό που γράφει 

Είδηση Δεν Είναι Το "Έλληνας Έδειρε Πακιστανό",
Είδηση Είναι Το "Πακιστανός Έδειρε Έλληνα".

Το 'χε πει ο Ουμπέρτο Έκο αυτό. Ή αυτός που λέει τα ανέκδοτα στο "ΟΛΑ". Τους μπερδεύω αυτούς τους δύο. 

Βλέπουμε ήδη ένα μοτίβο να δημιουργείται.

Συνεχίζουμε. Μια βασική αρχή της δημοσιογραφίας είναι πως όσο πιο σαν σκύλος το προσεγγίσεις ένα θέμα, τόσο πιο πιασάρικο γίνεται. Τα σκυλιά έχουν τρία βασικά συναισθήματα: την Πείνα, το Φόβο και τη Σεξουαλική Επιθυμία. Αν θέλεις να διαβαστεί ένα θέμα, κάν' το να χτυπάει καμπανάκι σε κάποιο από αυτά τα τρια ένστικτα. 

Μα εκ των πραγμάτων δεν μπορείς να περιοριστείς σε αυτά μονάχα. Και έστω πως είσαι στο γραφείο της εφημερίδας και φτάνει από την Αστυνομία το δελτίο εγκλημάτων της ημέρας. Πώς θα προσεγγίσεις το κάθε περιστατικό χωρίς να χαθεί η μπάλα; 

Ας πούμε λοιπόν πως επειδή είμαστε άνθρωποι και άρα ανώτεροι από τη Λάσσι και τον Κ-9, το μίνιμουμ των πιθανών συναισθημάτων είναι 8: η Απάθεια, η Αηδία, το "Like", το παραπάνω κι από Like δηλαδή το "Epic WIN", η Οργή, η Θλίψη, το Ηλίθιο Γέλιο και το "wtf?".

Αν τα είπα γρήγορα και δεν πρόλαβες να σημειώσεις, να και σε οπτική κωδικοποίηση:


Ωραία.



Πάμε τώρα να εφαρμόσουμε στην πράξη όσα μάθαμε σήμερα.

Είπαμε: γραφεία εφημερίδας, μπιπ-μπιπ-μπιπ ο τηλέγραφος, δελτίο εγκληματικότητας της ημέρας από τη ΓΑΔΑ. Ας δούμε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς θυτών και θυμάτων, κάθε πιθανού εγκλήματος, και πώς θα προσεγγίσεις το καθένα για να γίνει ρεπορτάζ αντάξιο της μεγαλύτερης σε αναγνωσιμότητα εφημερίδας της χώρας:




Ορίστε. Μόλις έγραψες ολόκληρο το "Πρώτο Θέμα" της επόμενης Κυριακής. Πες μου και τί DVD δίνει να σου βρω λινκ στο Isohunt, έλα να σου δώσω και 6 ευρώ να πας σούπερ μάρκετ φτωχομπινέ πεινάλα και βοήθα να γίνει το κωλόχαρτο Softex #1 χάρτινο αντικείμενο της Ελληνικής αγοράς. 

34 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

I like the dickensian aspect of it

GeorG είπε...

Με έκανες να χαρώ που δε διαβάζω Πρώτο Θέμα. Αντίστροφη ψυχολογία που λέμε και στο χωριό μου.

Ανώνυμος είπε...

spoudaio prwto sxolio.

Ανώνυμος είπε...

Και το τρίτο σχόλιο εξίσου σπουδαίο. Σημαντική δεν είναι μόνο η ευφυία αλλάκαι η αναγνωρισή της. Υπερβάλλω ε;

Ανώνυμος είπε...

και η αναγνωριση της αναγνωρισης αραγε;

Ανώνυμος είπε...

προσκυνω.....

Ανώνυμος είπε...

Πλάκα- πλάκα, θέλω να φτιάξω τις γλάστρες μου στον κήπο και δεν έχω εφημερίδα , να βάλω από κάτω...

ελεν

Ο Επίορκος... είπε...

Σας ανακάλυψα χτες. Τον παίζω ασταμάτητα και λιπαίνω με νέφτι. Γειά στα χέρια σας.

Ανώνυμος είπε...

Θα πρέπει να ξέρεις ότι το Πρώτο Θέμα προσφέρει και ευκαιρίες επιχειρηματικότητας...Ένας περιπτεράς στη γειτονιά μου κρατάει ξέρω γω 10-15 φύλλα και με τα κουπόνια πάει και αγοράζει απο το super-market σοκολάτες και ότιδήποτε άλλο ,τις οποίες εν συνεχεία πουλάει στο περίπτερό του. Πρώτο Θέμα , η χαρά του κουτοπόνηρου φτωχομπινέ νεοελληνονεάντερνταλ!

Ταρατακτούλης είπε...

Watergate Reporters? Ακόμα γελάω! έπρεπε να βάλεις κάτι από Ζαχόπουλο aka the Bouncing Fatass

Provato είπε...

βασικά το κουπόνι του σούπερ μάρκετ είναι, που το αγαοράζουν όλοι οι οικονομικοί μετανάστες για τα ψώνια της εβδομάδας. Αγοράζεις 20 ευρώ προϊόντα και πληρώνεις τα 14

αλλά μέητζορ ρησπέκτς για την ανάλυση!

Ανώνυμος είπε...

θελω να γεννησω τα παιδια σου

αβαβά κ ρουχουμούχου είπε...

ε πότε θα το τουϊτάρεις να κάνουμε και μεις κανά RT ρε μαν?

Ανώνυμος είπε...

Βασικά, από καμιά φορά το αγοράζουμε κι εμείς το 1ο Θέμα, ειδικά τώρα που μας κόπηκε και ο ΟΑΕΔ, και δε μπορούμε να βρούμε δουλειά, και δεν είμαστε και οικονομικοί, ή γενικά μετανάστες...! Γιατί οι πάνες του μπέμπη είναι ακριβές γαμώτο

Ανώνυμος είπε...

Einai akoma pio apla ta pragmata. to thema poulaei toso giati exei ta kouponia tou carrefour. Molis ta vgalei ginei triti -tetarti efhmerida se pwliseis

chien andalou είπε...

Έξτρα πόιντς για την οπτική κωδικοποίηση και για το φινάλε...

ουαχαμπίτνικ είπε...

έχετε μπλουζάκια στρουγκ;
στρινγκ στρουγκ;
τι έχετε; τα άγοράζω όλα.
επίσης εξίσου σπουδαία τα σχόλια 1,3,4 & 8

Ανώνυμος είπε...

Τι να πώ;
Άφωνος!!
Γράφεις μεγάλε...

General Kenobi είπε...

Δεν υπάρχει τίποτα πιο αξιολύπητο από Ελληνόβλαχους που είναι στο ίντερνετ εδώ και λίγους μήνες να προσπαθούν να γράψουν LOL SO RANDUMB XDDD comments.

Ανώνυμος είπε...

Ήρθα και εγώ με τη σειρά μου, να αφήσω ένα σχόλιο να 'χεις να αγνοείς.
Λοιπόν, συγχαρητήρια και δε λέω τίποτα άλλο.


Με σεβασμό,
Εξανδραποδιστής.

Υ.Γ. Μην ξεχνάτε πως πάσχουμε ως κράτος, ως κοινωνία, ως διοικητική δομή από τους εργάτες (εντός εισαγωγικών) του πεδίου!
Γράνα!

Ανώνυμος είπε...

Τί έγινε ρε ζεις; Γιατι δε γράφεις και κάτι καινούργιο. Βαρέθηκα να τσεκάρω κάθε μέρα τη σελίδα σου...

Ανώνυμος είπε...

@ 1o sxolio (k sugnwmi gia ta greeklish):

the plot dickens

Λούτσος είπε...

Εχθές είδα την Άρια Αγάτσα να λέει τα αθλητικά στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ!

Ανώνυμος είπε...

Καλά η ανάλυση του δημοσιοκαφρισμού είναι μεν 100% σωστή, αλλά εγώ έχω την εξής απορία:

Πως στο διάολο καταφέρνουν στο Πρώτο Θέμα να βγάζουν κουπόνια των 6 ευρώ; Πόσο έχει πάει πλέον το ΠΘ; Γιατί αν έχει δύο-τρία ευρώ να παίρνω κι εγώ, να παίρνω το κουπόνι για το σουπερμάρκετ, και να κονομάω και τη ταινία που μου γλυτώνει κατέβασμα από το ίντερνετ, να το χρησιμοποιώ για άλλα πράματα.

Ξεκίνησα για να τα χώσω αλλα fuck it, I'm a broke nigga who can use the coupons.

admin είπε...

Μία είναι η λύση για να καταρρεύσει το Πρώτο θέμα να τυπώσουμε κουπόνια, είναι πιο εύκολο από το να τυπώσουμε ευρώ

Ανώνυμος είπε...

πού είσαι εσύ ρέϊ???

Ανώνυμος είπε...

παιδια συγνωμη αλλα εχω γινει σαπροφυτο που τρεφεται με τους ιστους των προηγουμεων αρθρων σας.Αρχισα να χανω την αξιοπρεπεια μου.Χρησιμοποιω ορους βιολογιας για να τονισω την αναγκη για νεο αρθρο.

Ανώνυμος είπε...

που είσαι; γράψε!

Ανώνυμος είπε...

Εσένα ή σε μάζεψε η αστυνομία ή περιμένεις τα γεννέθλια του Πατακού μέχρι να ξαναγράψεις σχόλιο.

Ανώνυμος είπε...

Αν θυμαμαι καλα, τον ιδιοκτητη του Πρωτου Θεματος τον ειχαν συλλαβει στα συνορα, δεν θυμαμαι ποιας χωρας ισως της Ελβετιας,με 3 εκατ ευρω σε σακουλες...μαλλον εχει αρκετα ψιλα στον κουμπαρα του για ν αγοραζει μονος του αρκετες χιλιαδες φυλλα,αν οι σακουλες δεν ηταν δικες του αλλα φιλου ή φιλων του τοτε σιγουρα εχουν λογους να αγοραζουν αυτοι τα φυλλα για να βγαλουν την υποχρεωση!ισως τον ξαναχρειαστουν!!!

Exandrapodist είπε...

Θέλουμε στρουκτουραλισμό, όλοι εμείς οι κάγουρες!
Πού είναι;
Ο λαός πεινά!

Προς αγαπητό συντάκτη: Τί έπαθες ρε κάθαρμα; Βρήκες γκόμενα; Ε; Ε; Ε; Ε; Ε; Γι΄αυτό παράτησες το μπλογκ; Για μία γυναίκα ρε; Τόσο φτηνά μας ξεπούλησες και μας πέταξες κάτω σα στυμμένες λεμονόκουπες, εμάς τους αναγνώστας; Ή τραγουδάς το κελί 33;

Μεγάλος θαυμαστής είπε...

Δεν πιστεύω ότι έχει σταματήσει γι' αυτό ο Στρουγκ. Μόλις μπήκα να ξαναδώ το άρθρο για την Κεφαλογιάννη και είδα ότι το έχει αφαιρέσει. Μου βρωμάει "Παστίτσιο" η φάση.

Ανώνυμος είπε...

Εύγε! Είσαστε στη Lifo http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/35474 Και εις ανώτερα!

Trioza Urticae είπε...

Το καλύτερο -μακράν- στη φάση, είναι τα σχόλια στη διαδικτυακή μορφή της (χμ, λέμε τώρα) εφημερίδας.
Αν δεν ήξερα για πόσο σοβαρή δημοσιογραφία μιλάμε, θα έλεγα ότι βάζουν τίποτα καημένους υπαλλήλους τους να τα γράφουν και να απαντούν ο ένας στον άλλο.
Αλλά θα μου πεις,γιατί οι αναγνώστες σοβαρότεροι είναι;

top