Ο Γιώργος Κατσιφάρας που πέθανε χθες στα 77 του, ήταν βεβαίως ο τύπος που είπε το "αν δεν ήταν ο Ανδρέας δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός μας". Πρόκειται για λόγια βαριά σαν δεκαετίες και δικαίως η Ιστορία δεν θα τον ξεχάσει εξαιτίας τους - μα σημασία έχει και το ποιος ήταν αυτός που ξεστόμισε τη συγκεκριμένη ατάκα. Δεν ήταν ένας τυχαίος θυμόσοφος πασόκος που έκανε αυτοκριτική. Ήταν ο Γιώργος Motherfuckin Κατσιφάρας και αυτό είναι που δίνει στη φράση τη διαχρονικότητά της, την κάνει σουβενίρ μιας ολόκληρης εποχής.

Οι νεότεροι το αγνοούν και οι παλιότεροι προσπαθούν να το ξεχάσουν, μα ο Κατσιφάρας ήταν ο μεγάλος κονσιλιέρε της Ελληνικής πολιτικής ιστορίας. Το βιογραφικό του όπως αναδημοσιεύτηκε σε κάθε επικήδειο, διαβάζεται και σαν καλή μαφιόζικη ιστορία. 

Για την ακρίβεια, διαβάζεται κανονικά κομπλέ σαν περίληψη του "Νονού". Ο Κατσιφάρας σε αυτό είναι ο Τομ Χάγκεν, ο κονσιλιέρε της οικογένειας Κορλεόνε. 

Αυτός. Με πασοκο-μούστακο.



Γεννιέται στο Καλέντζι Αχαΐας, όπως οι Παπανδρέου. Κατά τυπικά μαφιόζικο τρόπο, ένα παιδί από τα μέρη μας που του κόβει, το παίρνουμε και το μεγαλώνουμε σα δικό μας. Το 1954, 19 χρονών, αναλαμβάνει θέση στο Πολιτικό Γραφείο του γέρου Παπανδρέου. Δίπλα στον Δον, στα άδυτα της φάσης, μαζί με το νόμιμο βιολογικό απόγονο Ανδρέα/Μάικλ, που τον νιώθει κανονικό αδερφό κι εκείνος το ίδιο. 

Αναμνηστική φωτογραφία εκείνης της εποχής:

 από αριστερά: Μάνα Αντρέα, Αντ. Στρατής, Αντρέας, Νίκος,
Γιώργος, Αντρίκος, Μαργαρίτα, Σοφία, Κάτσι.


Σε λίγο, έρχεται η ώρα της γενιάς τους. Το 1964 ο Κατσιφάρας διορίζεται "ιδιαίτερος γραμματέας του Υπουργείου Προεδρίας και Συντονισμού": πρόκειται για την Πρώτη Κυβερνητική Θέση που παίρνει ποτέ στη ζωή του ο Ανδρέας Παπανδρέου και, αυτόματα, φέρνει εξ απορρήτων τον αδερφικό κονσιλιέρε. Παρ' ότι μεγαλωμένος σαν μέλος της οικογένειας ο Χάγκεν γνωρίζει πως δεν έχει δικαίωμα στη διαδοχή, μα πάντα τα επόμενα χρόνια ο Μάικλ τον είχε δίπλα και τον καβάτζωνε με τα καλύτερα (Προεδρίας, Εμπορικής Ναυτιλίας) για να περνάει άνετα και να μη νιώθει ριγμένος. Και έτσι πήγε μέχρι το τέλος: με τον Γιώργο Κατσιφάρα και τη σύζυγό του δειπνούσε ο Παπανδρέου στην Εκάλη όταν έπαθε την κρίση που τον έστειλε στο Ωνάσειο. Ο Κρεμαστινός και ο Κατσιφάρας ήταν οι άλλοι δύο στο αυτοκίνητο που κατέβηκε πλακωτό από την Εκάλη στο Φάληρο καθώς ο τρίτος επιβάτης του γινόταν ολοένα και πιο άσπρος.


Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος λέει κάποια στιγμή γύρω στο '83 πως αν δεν υπήρχε ο Αντρέας, δεν θα τους ήξεραν -τους υπουργούς- ούτε οι θυρωροί τους. Η φράση συχνά επαναλαμβάνεται (από σχολιαστές στο σάιτ του "Βήματος" κυρίως) ως κυνική ομολογία μεγαλοπασόκου, μα δεν είναι έτσι. Ο Κατσιφάρας απευθυνόταν σε υπουργούς και βουλευτές του 1983

Τον πιάνεις τον χωροχρόνο; Οι πασόκοι υπουργοί και βουλευτές του '83 συνεδρίαζαν σε ανάκλιντρα καθώς τους τάιζαν τσαμπιά σταφύλια στο στόμα άτριχοι παρθένοι ΓΕΝΟΠατζήδες ντυμένοι με τούλια. Ανάμεσα σε αυτούς εμφανίζεται ο θνητός αδερφός του Θεού Κατσιφάρας με το φραγγέλιο και τους εξαπολύει αυτό τον φρικτό αφορισμό. ΦΑΤΕ ΖΩΑ, ΜΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΩΣ Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΙΣΩ: αυτό λέει στην πραγματικότητα η διάσημη φράση του.

... και: "σπρώχνω κρακ σε ντισκοτέκ της ευρύτερης 
επαρχίας Μαλιμπού" η όψη του.


Σε κανένα από τα άρθρα που γράφτηκαν για το θάνατο του Κατσιφάρα δεν βρήκα τη λέξη "ευπατρίδης", που συνήθως μπαίνει από μόνη της όταν πεθαίνει γέρος πολιτικός. Ο Κατσιφάρας ήταν ένας ασήμαντος πολιτικός, ένας πρώην υπάλληλος τράπεζας χωρίς επικοινωνιακό χάρισμα ή ικανότητες. Κι όμως, επί 30 χρόνια, βρισκόταν μονίμως ενάμισι βήμα πίσω από τον Ανδρέα. Χάρισμά του ήταν να κρατάει παρέα στον Αρχηγό, να τον φτιάχνει με γλύψιμο και να τον τσιτώνει με ρουφιανιές, να του φέρνει κανα μουνάκι, να του βαράει παλαμάκια στα μπουζούκια, να έχει το νου του μην εκτεθεί κυνηγώντας μουνάκια στα μπουζούκια και ούτω καθεξής.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ο Κατσιφάρας στα 80s υπήρξε το φοβερότερο βύσμα που θα μπορούσε κανείς να έχει. Ήταν αυτός που βρισκόταν πιο κοντά από κάθε άλλον σε Εκείνον από τον οποίο πήγαζε η εξουσία. Αν είχες άκρη τον Κατσιφάρα, δεν υπήρχε άκρη που να κερδίζει την άκρη σου. Δεν υπάρχει ιστορικός που να μπορέσει -έστω με πελώρια απόκλιση- να υπολογίσει πόσους διορισμούς, πόσες μεταθέσεις, οικοδομικές άδειες, σβησίματα προστίμων ή αναθέσεις έργων χειρίστηκε αυτή η μοναδική μορφή της ελληνικής ιστορίας. Ένας άνθρωπος που έζησε σαν μαφιόζος και πέθανε σαν τίμιος πολίτης: ούτε φυλακισμένος, ούτε στιγματισμένος από κάποιο σκάνδαλο, ούτε καν μισητός.


Αυτό είναι, λοιπόν;
Οι υπόλοιποι πασόκοι της σειράς του όταν πέθαναν έγιναν νοσοκομεία (Γεννηματάς), πάρκα (Τρίτσης), δρόμοι (Καράγιωργας). Ο Κατσιφάρας ως τί περνάει στην ιστορία; Ως ένας ψιλο-καλτ ατακαδόρος, υποσημείωση στην οικογενειακή σάγκα των Παπανδρέου; Αν τούτος ο τόπος ήξερε να τιμάει τους μεγάλους του, αύριο κιόλας θα ανακοινωνόταν η θέσπιση των ετήσιων "Κατσιφάρειων": μιας τελετής στο τέλος του οικονομικού έτους, όπου η κάθε ΔΕΚΟ θα ανακοίνωνε τον έναν πασόκο υπάλληλό της που έφτιαξε τη εντυπωσιακότερη γέφυρα κολλώντας αργία/ ρεπό/ σαββατοκύριακο και θα του απένειμε τον "Χρυσό Κατσιφάρα". 

Ισόβιος Πρόεδρος της επιτροπής, ο Απόστολος Κατσιφάρας. Ανιψιός του εκλιπόντος, νυν Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ανιψιός του εκλιπόντος.



50 σχόλια:

Ghallas είπε...

μοναδικός φόρος τιμής το κλείσιμο του άσματος http://www.youtube.com/watch?v=WfCEpm70Z84

Kenny είπε...

"Οι πασόκοι υπουργοί και βουλευτές του '83 συνεδρίαζαν σε ανάκλιντρα καθώς τους τάιζαν τσαμπιά σταφύλια στο στόμα άτριχοι παρθένοι ΓΕΝΟΠατζήδες ντυμένοι με τούλια."
Σαν σκηνή από τον Καλιγούλα

Νάσος Λαναράς είπε...

...Περιέγραψες μια εποχή όπως ακριβώς της αξίζει, δεν υπάρχουν λόγια για να σου εκφράσω τα συγχαρητήριά μου

Ανώνυμος είπε...

Όλα καλά στο άρθρο, αδικία όμως για τον Σάκη Καράγιωργα, έντιμο άνθρωπο και πολιτικό, που κατά τη γνώμη μου δε μπορεί να μπεί στο ίδιο τσουβάλι με τον εσμό των πασόκων του 80 που εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε ότι καταβαράθρωσαν τη χώρα...

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με το άρθρο της ναυτεμπορικής, γεννήθηκε το '35 και συνταξιοδοτήθηκε το '81. Δηλαδή 46 χρονών. Πόσο είπαμε είναι το όριο ηλικίας πλέον?

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2220166

Επίσης αν δεν κάνω λάθος ο γιος του συνεχίζει περήφανα το πολιτικό έργο του πατέρα από τη θέση του περιφερειάρχη και χαρίζει χιλιάδες ευρώ για δημιουργία ιστοσελίδων και social media.

http://easyncosy.com/2012/07/30/too-ugly-to-prostitute-too-stupid-to-steal/

Zaphod's Evil Head είπε...

Ανιψιός όχι γιος και θενξ για την επισήμανση, έκανα update στο κείμενο να τον χωρέσω.

Ανώνυμος είπε...

Ο Tom Hagen ήταν πανέξυπνος, εκπαιδεύτηκε για χρόνια από τον Don Vito και γνώριζε άριστα όλα τα μυστικά της family business. Το μόνο που του έλειπε ήταν η διορατικότητα σε περιόδους πολέμου ("You're not a wartime consigliere, Tom", έλεγε ο Michael), γι' αυτό και παραμερίστηκε. Κατά τα άλλα, χειρίστηκε άψογα όλες τις οικογενειακές υποθέσεις.

Πείτε μου, τι από αυτά τα προσόντα είχε ο (παντελώς άχρηστος) Κατσιφάρας; Μάλλον φέρνει περισσότερο στον Fredo.

themosst είπε...

Συγχαρητήρια κι από μένα παλιέ φίλε Zaphod. Thesta...

Ανώνυμος είπε...

σε αυτο το μπουρδελοblock δεν σας εμαθαν οτι αν μη τι αλλο τους νεκρους τους σεβομαστε?????λαμογια της διαπλοκης ξεφτιλες της αλητοδημοσιογραφιας!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλαβαίνω είδε κανένας εδώ ότι λείπει ο σεβασμός; Μάλλον εννοείς ότι πρέπει όχι να σεβόμαστε αλλά να εξυμνούμε. Αλλάξε πλευρό και συνέχισε τον ύπνο σου...

Ανώνυμος είπε...

Κανεναν που εχει"ΦΥΓΕΙ" δεν εχεις το δικαιωμα να ειρωνευεσαι!

Ανώνυμος είπε...

φίλε Zaphod μήπως αντί για τον Καράγιωργα ήθελες να πείς Κουτσόγιωργα?
ν.κ.

delta είπε...

"Ανώνυμο" παλικάρι μου. Θά πρεπε πιά να ξέρεις οτι ο σεβασμός κερδίζεται, δέν απαιτείται είτε είσαι ζωντανός είτε νεκρός...

Ανώνυμος είπε...

Olous tous politikous otan pe8ainoun lene ta kallutera !!! Oute gia enan den bgikan pote na poune ti Malakas, Lamwgio itan. Opote anarwtieme ean oloi itan toso swstoi giati ftasame edw simera ???

Lagwmia oloi oi politikoi zwntanoi kai pe8amenoi kai esu filarako opws sou apantisan allakse pleurw ..... Kai koimisou ton upno tou dikaiou !!!!

Jsone είπε...

"σε αυτο το μπουρδελοblock δεν σας εμαθαν οτι αν μη τι αλλο τους νεκρους τους σεβομαστε?????λαμογια της διαπλοκης ξεφτιλες της αλητοδημοσιογραφιας!!!!!!!!"

Παρακαλώ να μην χρησιμοποιούμε βαρείς χαρακτηρισμούς όπως "δημοσιογραφία"! Δεν σας έβρισε ο Zaphod.

Ανώνυμος είπε...

Ολοι εχουμε αδικο! Εχουμε ευθυνη για οτι παθαινουμε!Γιατι μιλαμε σαν" αθωες περιστερες " ? Ειμαστε αδικαιολογητα ηλιθιοι, το μονο που ξερουμε καλα ειναι κριτικαρουμε και να βγαζουμε την ουρα μας απ'εξω ,οπως επισης να πληρωνουνε τα ζωα την ανεπαρκεια μας! Σας σιχαινομαι, γιατι εγω δεν ειμαι ετσι! ΞΕΡΩ ΠΟΣΟ ΑΔΥΝΑΜΗ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΦΤΑΙΩ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΟΥ! κανεις δεν μας φταιει, μονο εμεις στον εαυτο μας. ΤΕΡΑΤΑ.....

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΕΡΑΤΑ! ΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΤΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ1

AATON είπε...

Καλα σας λέει ρε ο ανώνυμος..
Θα έπρεπε να δείξετε μεγαλύτερο σεβασμό στο τιμημένο γηρατειό, που μας λυπήθηκε ο Θεός και μας το πήρε.
(Όπως μας λυπήθηκε και με τόσα άλλα,βλ. Αντρέα, Μελίνα, Κουτσόγιωργα, κουτρουλουπου, μεγας ει Κύριε, τα πάντα εν σοφία εποίησας).
Με σεβασμό λοιπόν, και απόλυτη σοβαρότητα, θα έπρεπε να πείτε στον εκλιπόντα, "Σιχτίρ, και να μη σε θυμούνται ούτε τα παιδιά σου"

Ανώνυμος είπε...

To oti 8a pareis sumtaksi sta 67 pou den 8a sou ftanei oute gia pswmi kai gala den nomizw oti itan epilogi sou !!!
Tin idia 8a parei kai to lamwgio sto dimosio pou den doulepse ola ta xronia xareis esena !!!!

Ara polu geniko oti plirwnoume ta la8ei mas......ektos ean ennoeis ta la8ei mas pou tous psifizame kai sinexisoume na psifizoume tous idious !!!

Distixws den uparxei kamia fwtini prwsopikotita pou tha dwsei elpida se auton ton topo !!!

P.S H anergia sto Idiwtiko 1.147.000 kai sto Domosio Miden (0). Zitw i kokkini grammi tis kuberniseis !!!!

AATON είπε...

Τώρα το είδα.. συγνώμη.
ΟΜΟΛΟΓΩ. ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ ΕΝΑ ΤΕΡΑΣ!

Ανώνυμος είπε...

Δεν αντεξα. Σηκωθηκα και πηγα στο μπανιο. Στον σπασμενο καθρεφτη αντικρυσα αυτο που πραγματικα ημουν τοσο καιρο. Σε μια στιγμη διαυγειας το κατακερματισμενο ειδωλο μου φανερωσε το προσωπο του ΤΕΡΑΤΟΣ
Ενα.

Ανώνυμος είπε...

Τι μάγκας! Τα χώνει σε πεθαμένους! Τεράστιε!!!

AATON είπε...

Εξαρτάται ποιός είναι ο πεθαμένος.. Ελάχιστε!

Ανώνυμος είπε...

Τώρα, αν πω ότι χύνω πρόκες, θα είμαι εκτός κλίματος;

Ανώνυμος είπε...

Θα έπρεπε να συμπεριλάβεις μια εκτίμηση για το πόσα πραγματικά χρόνια εργάστηκε στην Εμπορική Τράπεζα. Φαίνεται να ήταν διαρκώς αποσπασμένος στους Παπανδρέου. Ίσως ούτε ένα χρόνο να μην εργάστηκε, παρότι ήταν κανονικά μισθοδοτούμενος. Θυμίζω ότι ήταν ιδιωτική τράπεζα η Εμπορική μέχρι το 1978 αν δεν λαθεύω.

nikiplos είπε...

Αγαπητέ Στρουγκ...

Από το κείμενό σου, φαίνεσαι ότι ηλικιακά απέχεις παρασάγγας τόσο από τη δεκαετία του 80 αλλά και τις προηγούμενες... Διότι δεν αναπαράγεις την εποχή καθεαυτή, αλλά κυρίως τη φήμη που έχει αυτή η εποχή σήμερα... Μια φήμη κυρίως πλασματική και ψεύτικη... περισσότερο λιγούρια στερημμένα ήταν εκείνοι οι υπουργοί που περιγράφεις... με πολλές από τις κατραπακιές της ασφάλειας νωπές στην πλάτη τους παρά "λαμόγια" με τον σύγχρονο όρο...

Οι ΔΕΚΟ και οι ΓΕΝΟΠ, τότε, το μόνο που εξασφάλισαν ήταν κάποιον αξιοπρεπή μισθό (μετά το 1985), μια σταθερή δουλειά και τίποτε άλλο... Άλλωστε κανείς σήμερα δεν θυμάται τους Αρφάνη-Χιώνη, μεγαλοεργολάβους που έπαιρναν τότε κυρίως τα έργα... (Δεν έβγαλαν ούτε το ένα 100στό από όσους ακολούθησαν μετά το 1995-let alone τα ολυμπιακά έργα).

Οι ΠΑΣΟΚοι του 81 ήταν κυρίως στερημένοι και διψασμένοι και μεθυσμένοι από την απρόσμενη ανάληψη της εξουσίας, έργο καθαρά του ΑΓΠ. Ζητούσαν πρωτίστως αποδοχή και δημοτικότητα, αναγνώριση δλδ παρά χρήματα μετοχές τζιπ και βίλες και όλα αυτά τα καλά που υπάρχουν ένθεν του κομβικού για μένα 1996... Ίσως και για αυτό οι μεγάλες λαμογιές στην Ελλάδα έγιναν κυρίως μετά το 1990, όταν η "επάρατος γενιά" δλδ οι σημερινοί 60ρηδες περίπου ανέλαβαν τα πράγματα... (Αυτοί θα βάλουν και τη χαριστική βολή, θα φάνε οι ίδιοι σύνταξη και μετά δεν θα μείνει τίποτε... )

Ο ΓΚ, ήταν ως φίλος παιδικός, έξυπνος (και κυρίως) ακομπλεξάριστος, έμπιστος του Αντρέα. Δεν ήταν και εύκολο να έχεις κάποιον δίπλα σου στα 60ς στην Ελλάδα που κυριαρχούσε η ρουφιανιά και η συκοφαντία... (πολλοί όψιμοι λαμπράκηδες τότε, μετά κάρφωναν στην ασφάλεια φίλους τους ως "καθοδηγητές" τους δήθεν... Στην περίοδο της χούντας, ήταν εξαίρεση οι "μη ανανήψαντες" που πήγαν και φυλάκα... μετά βέβαια όλοι αυτοί που είχαν καρφώσει, που είχαν αποκηρύξει κλπ έλεγαν και διακήρυσσαν ότι "αντιστάθηκαν" στη Χούντα...)... Δεν ήταν εύκολα τα πράγματα στην μετεμφυλιακή Ελλάδα να δηλώνεις συμπαθών του Αντρέα... Εξασφάλιζες πολλά αρνητικά όπως πχ αδυναμία να βρεις δουλειά, αδυναμία να πάρεις δάνειο, αδυναμία να αγοράσεις σπίτι ακόμη κι αν είχες τα χρήματα και κυρίως να σε δείρουν οπουδήποτε οι χωροφυλάκοι... Αυτά για τα πριν...

Οι ΠΑΣΟΚοι κατά τη γνώμη μου, την πάτησαν μετά το 87, που πήγαν να φτιάξουν προγεφυρώματα με "νέους αστούς" όπως ο Κοσκωτάς... Κι όμως όλα αυτά τα τοτινά σκάνδαλα μαζί είναι το 25% του σκανδάλου των δομημένων ομολόγων και μόνο, let alone Siemens or Vatopaidi.

Ο ΓΚ, όπως και οι άλλοι που προανέφερες, κυρίως δημοτικότητα και αποδοχή ζητούσαν... Δεν τον γνωρίζεις αλλά επρόκειτο για έναν πανέξυπνο άνθρωπο, σπάνιας ευφυΐας αλλά κυρίως αυτοσαρκασμού... Γνωρίζω αρκετούς πανηλίθιους που υπήρξαν όχι μόνο υπάλληλοι, αλλά διοίκησαν Τράπεζες και τη χώρα σου ακόμη, και σήμερα φυσικά έχουν περιουσία μέχρι και για τα δισέγγονά τους... Η μεγάλη μ@λ@κία (ή λαμογιά αν θέλεις, αλλά τουλάχιστον δεν προσπόρισε ο ίδιος) που έκανε ήταν το ΝΑΤ. Δεν έκανε περιουσία, έμεινε πιστός στα πολιτικά του ιδεώδη και όταν απελευθερώθηκε από τον εκλιπών Αντρέα, ο ΓΑΠ, τον παραγκώνισε χρεώνοντάς τον τη φιλία προς την Μιμή...
Περιστασιακά είχα αποθησαυρίσει σχόλιά του κατά καιρούς από το 2000 και δώθε και ήταν πραγματικά διαμάντια, αλλά βλέπεις δεν ήταν πλέον "πιασάρικα"... Ούτως ή αλλέως είχε αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική...

nikiplos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Δρυος πεσουσης πας ανηρ ξηλευεται

Ανώνυμος είπε...

μπαίνω και βλέπω 28 comments?!?!και δε σου φαινόταν ρε κατσιφάρα!

Ghallas είπε...

Ο Κάτσι ζει
αυτός μας οδηγεί
μαζί με τον Αντρέα
απ' την Αργεντινή

μπορούμε να κράξουμε λίγο τώρα;

δε μπορώ να αφήσω και το "H anergia sto Idiwtiko 1.147.000 kai sto Domosio Miden (0)"

Η ανεργία είναι (0) στον Ιδιωτικό και (0) στο Δημόσιο. Είναι 1.147.000 στους άνεργους #WTF

- Ένα ακόμη ΤΕΡΑΣ (που και να μας δεις γυμνούς)

Ανώνυμος είπε...

εξαιρετικο αρθρο και research οπως παντα. Περιμενω με ανυπομονησια βιβλιο με ιστοριες μυθικων πασοκοσαυρων ανα τις δεκαετιες. Το κακο ειναι οτι μαζευτηκαν πολλοι πασοκοι;-αναγνωστες και θα υπαρχουν ανουσια debates στα σχολια.

ΘεοΔώρα είπε...

Νικηπλε χρυσε μου, ζήλεψε ο Λακόπουλος τις ενδοπαρασκηνιακές πασοκικές γνώσεις σου και τις εξωραιστικές ικανοτητές σου.

Ωραία η αθωωτική αγιογραφία σου για τη πρώτη γενιά πασόκων σε σύγκριση με τη μεταπτυχιακή λαμογιά των εκσυγχρονιστών αλλά δυστυχώς για σένα το πασοκικό κύτταρο ήταν σάπιο από το κεφάλι.

Την πληρώσαμε πανάκριβα ως χώρα την αμετροέπεια του Α.Γ.Π. Και τα μιζαδόρικα πιράνχας του κομματός του.

Πικρό το τίμημα τελικά για να απαλλαχτούμε από την μετεμφυλιακή δεξιά η διαφθορά ενός ολόκλήρου λαού.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΗ MARFIN ΟΜΩΣ ΔΕ ΛΕΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ, ΑΝΑΡΧΟΣΥΡΙΖΑΙΟΙ!!!

Ανώνυμος είπε...

διαβαζοντας το αρθρο,εκανα ενα ταξιδακι πισω στο χρονο.ακριβως ετσι ηταν.οποιος λεει οτιδηποτε αλλο,ειναι αγραμματος-γλυφτης- -δημοσιος υπαλληλος-συνταξιουχος-κολλημενος πασοκος.αντα ,να πέρνετε σειρα για τον αγιο πετρο,μπας και δουν τα παιδια σας ασπρη μερα(και οχι απο χιονι.....)στα διαλα,κοπροσκυλα.........

Ανώνυμος είπε...

Oust brwmoskula, leres, karkinomata tis koinonias oloi oi politikoi !!!!
Sti kolasi......mazei me ta sundikalistika gourounia pou bromisan ton topo !!!!

Ανώνυμος είπε...

Οπως παντα, τα γνησια πασοκια δεν τα πιανεις!
Περασαν πριμα κυβερνωντας τους καφρους (εκφραση του Ακατανομαστου, οχι δικια μου) και τωρα που ζοριζουν τα πραγματα την κανουν με ελαφρια πηδηματακια...

Ανώνυμος είπε...

Ας υποθεσουμε ολοι οτι εχει πεθανει ο Λαλιωτης και ας γραψουμε για αυτον τον ευπατριδη καφρο ποσο μεγαλο κενο θα αφησει στην συγχρονη ιστορια μας...

Ανώνυμος είπε...

κάνεις μια σελίδα στο facebook και γαμιέται το συμπαν. ΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ.

Ανώνυμος είπε...

Πρώτον, δίκιο έχει αυτός που είπε ότι ο σεβασμός δεν απαιτήται, αλλά κερδίζεται.
Δεύτερον, ο "πάνσοφος λαός μας" που όλοι οι λαικιστές ανά τους αιώνες quoteάρουν στις διάφορες αηδίες, εκτός των άλλων έχει βγάλει και τις εκφρασεις "κακό χρόνο να' χεις", "τον απέθαντο έχεις;", "κακό ψόφο να' χεις", οι οποίες μας απο δεικνύουν ότι ανέκαθεν υπήρχε μια κάποια επιθυμία ο κόσμος να δει συγκεκριμένους "αγαπημένους" στα θυμαράκια. Για πολύ κόσμο λοιπόν, ο Κατσιφάρας ήταν ένας από αυτόυς, οπότε βουλώστε το βρωμόστωμά σας (sic) και πάρτε το χαμπάρι: Το πασόκ σας, αυτό του 80, ήταν ένα πριμοδωτούμενο ψέμα του κεφαλαίου, το οποίο πνέει τα λήσθια, αν και αυτός ο ίδιος ο "πάνσοφος" λαός είναι αρκετά ηλίθιος για να το αναστύσει. Ένας στο χώμα, εκατοντάδες περιμένουν την σειρά τους. ΚΑΚΟ ΨΩΦΟ

Ανώνυμος είπε...

Το κείμενο ανέβηκε στο LIFΟ και κατέβηκε άρον άρον. Τα πασοκικα αντακλαστικά δεν επιτρέπουν τέτοιες εικονοκλασίες.

Ανώνυμος είπε...

"Ο Κατσιφάρας ήταν ένας ασήμαντος πολιτικός, ένας πρώην υπάλληλος τράπεζας χωρίς επικοινωνιακό χάρισμα ή ικανότητες. Κι όμως, επί 30 χρόνια, βρισκόταν μονίμως ενάμισι βήμα πίσω από τον Ανδρέα. Χάρισμά του ήταν να κρατάει παρέα στον Αρχηγό, να τον φτιάχνει με γλύψιμο και να τον τσιτώνει με ρουφιανιές, να του φέρνει κανα μουνάκι, να του βαράει παλαμάκια στα μπουζούκια, να έχει το νου του μην εκτεθεί κυνηγώντας μουνάκια στα μπουζούκια και ούτω καθεξής."

Εχεις απολυτο δικιο σε αυτο, αφου η παραπανω προταση συνοψιζει τον ρολο του Κατσιφαρα στο μαγαζακι ΠΑΣΟΚ του Αντρεα του κουβαρντα και μπιχτη.

Ο Κατσιφαρας φαινεται να ηταν ο υπηρετης του Ανδρεα για τις παλιοδουλειες του, ενω ο Ακης ηταν ο υπερμπατλερ. Εξ ου και η φραση "γαμω τον Κατσιφαρα σου". Παντως ο Κατσιφαρας ηταν πιο συμπαθητικος μαλακας απο τον αχωνευτο μουργο Ακη. Δυστυχως δεν θα μαθουμε ποσα εφαγε ο Κατσιφαρας απο το δημοσιο κατα την τοτε αγνη σοσιαλιστρικη εποχη, γιατι τα κακαρωσε.

Ανώνυμος είπε...

10:55, ο Τσαγκαρουσιάνος έχει πάθει μεγάλη νίλα από το Λαλιώτη, λογικό είναι να φοβάται και τη σκιά του τώρα...

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά από τα καλύτερα αφιερώματα που έχω δει ποτέ. Keep up the good work guys!

Ανώνυμος είπε...

Swsta to PASOK to 81 itan peinasmenoi giauto kai efagan toso polu ta teleutaia 30 xronia !!!!

nikiplos είπε...

Αγαπητή ΘεοΔώρα...

ένα μικρό μυστικό: Μην με συγχέετε με ΠΑΣΟΚους... ουδεπόποτε είχα σχέση με αυτόν τον πολιτικό χώρο... Δεν το λέω απαξιωτικά, αλλά καθαρά επεξηγηματικά...
Επομένως μου είναι αδιάφορο, αν εξαρχής κάποια στελέχη της συγκεκριμένης πολιτικής παράταξης ήταν σάπια... :) (πχ το "θείο βρέφος" ας πούμε και οι παραφυάδες του κωστόπουλοι)
Εκείνο που εξέφρασα γιατί τα θυμάμαι καλά και αλτσχάϊμερ ως τώρα δεν έχω, είναι ότι όλες αυτές οι στρεβλώσεις υπήρχαν και πρίν τον ΑΓΠ, και μετά από αυτόν... Το γεγονός ότι δεν έκανε τίποτε (ή και τον βόλευε να συνεχίσουν να υπάρχουν) επί των ημερών του, δεν εξωραΐζει τις προηγούμενες περιόδους... επομένως είστε άδικη να καταλογίσετε σε αυτόν και μόνο τη σημερινή σήψη... βεβαίως σκαλοπάτι της υπήρξε και σαφέστατο...

Για τον ΓΚ έγραψα απλά, στο βαθμό που γνώριζα κάποια πράγματα... επίσης περιμένω από όσους ξιφουλκούν εδώ εναντίον του να μου υποδείξουν κάποιο νεοκλασσικό του ας πούμε... Εγώ ο ίδιος είπα τι έκανε (σχετικά με το ΝΑΤ)...

Το επόμενο δεν πάει για τη ΘεοΔώρα, αλλά από όσο μένος διάβασα εδώ στα σχόλια, φαίνεται ότι οι ΜΜΕδες κάνουν καλά τη δουλειά τους και οι νονοί δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν...

nikiplos είπε...

Αγαπητή ΘεοΔώρα...

ένα μικρό μυστικό: Μην με συγχέετε με ΠΑΣΟΚους... ουδεπόποτε είχα σχέση με αυτόν τον πολιτικό χώρο... Δεν το λέω απαξιωτικά, αλλά καθαρά επεξηγηματικά...
Επομένως μου είναι αδιάφορο, αν εξαρχής κάποια στελέχη της συγκεκριμένης πολιτικής παράταξης ήταν σάπια... :) (πχ το "θείο βρέφος" ας πούμε και οι παραφυάδες του κωστόπουλοι)
Εκείνο που εξέφρασα γιατί τα θυμάμαι καλά και αλτσχάϊμερ ως τώρα δεν έχω, είναι ότι όλες αυτές οι στρεβλώσεις υπήρχαν και πρίν τον ΑΓΠ, και μετά από αυτόν... Το γεγονός ότι δεν έκανε τίποτε (ή και τον βόλευε να συνεχίσουν να υπάρχουν) επί των ημερών του, δεν εξωραΐζει τις προηγούμενες περιόδους... επομένως είστε άδικη να καταλογίσετε σε αυτόν και μόνο τη σημερινή σήψη... βεβαίως σκαλοπάτι της υπήρξε και σαφέστατο...

Για τον ΓΚ έγραψα απλά, στο βαθμό που γνώριζα κάποια πράγματα... επίσης περιμένω από όσους ξιφουλκούν εδώ εναντίον του να μου υποδείξουν κάποιο νεοκλασσικό του ας πούμε... Εγώ ο ίδιος είπα τι έκανε (σχετικά με το ΝΑΤ)...

Το επόμενο δεν πάει για τη ΘεοΔώρα, αλλά από όσο μένος διάβασα εδώ στα σχόλια, φαίνεται ότι οι ΜΜΕδες κάνουν καλά τη δουλειά τους και οι νονοί δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν...

Ανώνυμος είπε...

Πριν τα είκοσί του ο ΓΚ είχε διοριστεί σε τράπεζα; Επί επαράτου δεξιάς; ΟΚ. Δεν είδα κανέναν να σχολιάζει ότι από εκεί ξεκίνησε το καβάτζωμα -προφανώς μέσω του γέρου Παπανδρέου.
Κατά τ' άλλα ναι, δεν ήταν το πιο σιχαμένο λαμόγιο της μίζας και της αρπαχτής - υπήρξαν πολλοί άλλοι άξιοι σε αυτά. Αλλά ήταν σίγουρα το υπόδειγμα του μαφιόζου-χατζηαβάτη.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ τα πασόκια τα έζησα from day one. Και για να μην σας πλημμυρίσω με λεπτομέρειες που προσπαθώ να ξεχάσω, μόνο μια κουβέντα θα σας πω. Τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών, τα τότε πασόκια ήταν το ίδιο με τους σημερινού συριζαίους.

Μια αρμαθιά αγράμματοι μαθητευόμενοι μάγοι, κάποιοι εκ των οποίων τσαλαβουτούσαν στον καφενόβιο μαρξισμό με στόχο να ξεχωρίσουν από τους απλούς αφισοκολλητές. Κατά τα άλλα, τους έβλεπα μήνα με το μήνα, να αφήνουν στην άκρη το αμπέχωνο και το ταγάρι και να τα αντικαθιστούν με Fred Perry στην αρχή, και με Lacoste αργότερα.

Αυτοκίνητα δεν αγόραζαν γιατί δεν ήξεραν να οδηγούν. Κανένας απ’ το σόι τους δεν είχε οδηγήσει τίποτα σημαντικότερο από γάιδαρο.

Ανώνυμος είπε...

tsirla ston tafo tous kai sauton kai stous papandreou an mporousa na tous kse8apsw kai na tous skisw ton prwtko me ena maxairi tha to kanw an kai twra mono kokkala einai!

Ανώνυμος είπε...

"που η κάθε ΔΕΚΟ θα ανακοίνωνε τον έναν πασόκο υπάλληλό της που έφτιαξε τη εντυπωσιακότερη γέφυρα κολλώντας αργία/ ρεπό/ σαββατοκύριακο και θα του απένειμε τον "Χρυσό Κατσιφάρα"."

Διαφωνώ μόνο για τον Καράγιωργα. Ήταν πολύ έντιμος ανθρωπος

top