"Ο πραγματιστής που γνωρίσαμε γράφει ένα βιβλίο για την κρίση" λέει ο Μπακουνάκης στο σημερινό Βήμα, παραλείποντας ένα και αγαπήσαμε ανάμεσα στο "γνωρίσαμε" και το "γράφει". Μα το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Σημίτη, μοιάζει να αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου αναγνωστικού κοινού.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σημίτης αποδεικνύει πως δεν ρώτησε ποτέ τον Θέμελη ποια είναι τα μυστικά του best-seller. Ποιος δεν θυμάται, άλλωστε, τα memoirs που κυκλοφόρησε ο πρώην πρωθυπουργός πριν τρια ακριβώς χρόνια; Απάντηση: κανείς δεν τα θυμάται, ακριβώς επειδή ήταν τα πιο μη-διαβαστερά, γενικόλογα, δυσκοίλια απομνημονεύματα ηγέτη που έχουν κυκλοφορήσει από τη γέννηση του Γουτεμβέργιου ως σήμερα. Θυμάμαι τα δελτία ειδήσεων να περιμένουν με λαχτάρα το "βιβλίο του Σημίτη", για να βγάλουν θέματα από την εξομολόγηση ενός τύπου που κυριάρχησε στην πιο rollercoaster οχταετία του σύγχρονου κράτους... μα να μένουν τελικά με τα quotes στο χέρι, απο ένα βιβλίο που άπλωνε τον μουλωχτό, ντεκαβλέ πραγματισμό του σε 700 βασανιστικές σελίδες χωρίς να κάνει ούτε μια παραχώρηση σε λαϊκίστικες juicy ομολογίες για την πλέμπα.

Μα στο νέο του, ακόμα πιο αυστηρό βιβλίο, ο Σημίτης το παρακάνει. Αναλύοντας την πρόσφατη οικονομική κρίση, ο πρώην πρωθυπουργός μοιάζει να έβαλε δάχτυλο στον art director των εκδόσεων "Πόλις":


Μόνο σε εμένα θυμίζει κηδειόσημο, από αυτά που βγάζουν με το κιλό τα πεθαμενατζίδικα και καρφιτσώνουν στις κολόνες της ΔΕΗ; Διάβολε, έχω hardcover ανθολογίες του Τσέχωφ με ασύγκριτα πιο groovy εξώφυλλα από αυτό. "This is dead serious, people" μας λέει ο Κώστας (ναι, "Κώστας") Σημίτης, πριν καν ξεφυλλίσουμε το νέο του δημιούργημα. Είναι άραγε αυτό το πιο άδειο, καταθλιπτικό εξώφυλλο που θα μπορούσε να έχει το νέο βιβλίο του Κώστα Σημίτη -ή μήπως υπάρχουν εναλλακτικές που δεν αξιοποιήθηκαν όσο τους έπρεπε;



1.




2.



3.



4.


5.

1 σχόλια:

Ιφιμέδεια είπε...

αγαπητέ
σου γράφω μόνο για σου πω ότι σε διαβάζω και μου αρέσουν αυτά που γράφεις.

top