Η στιγμή έφτασε

... για να βγάλω επιτέλους από μέσα μου κάτι που με έτρωγε για χρόνια. Κάτι το οποίο ΞΕΡΩ πως νιώθουν πολλοί μα φοβούνται πως είναι μόνοι τους, κάτι που αναδύεται συχνά σε συζητήσεις μα καλύπτεται γρήγορα κάτω από ένοχα βλέμματα, άβολες σιωπές και υπόνοιες πως, αυτός που το είπε, πρέπει να τουφεκιστεί στο Γουδί για εθνική προδοσία. Το παίρνω πάνω μου, λοιπόν, και κάνω την αρχή.

Μισώ τους Κύπριους.

Ορίστε, το 'πα. Και το timing για να σηκώσω το λάβαρο του αντι-κυπριωτισμού, δεν μπορούσε να είναι καλύτερο. Επειδή, ακριβώς απόψε, κάθε βάζελος στέλνει την αρνητική του ενέργεια προς το νησί -και συγκεκριμένα την Ανόρθωση, αυτόν τον συνδυασμό υπερφυσικής κωλοφαρδίας και ιογενούς ποδοσφαιρικής ασχήμιας, που σκαπουλάρει τις αναμενόμενες ήττες με έναν τρόπο προσβλητικό για την κοινή λογική.

Απόψε λοιπόν, που ένα σεβαστό μέρος του πληθυσμού τολμά να ευχηθεί κακά πράγματα για αδελφούς Κύπριους, λέω να ανάψω το φυτίλι. Να ριχτώ σε αυτό που πάντα φαντασιωνόμουν... μια μελλοντική ελληνική πραγματικότητα, στην οποία οι Κύπριοι θα έχουν γίνει οι νέοι "Πόντιοι". Εκεί που θα σαρκάζουμε τους Κύπριους όπως οι Γάλλοι τους Βέλγους και οι Γερμανοί τους Αυστριακούς: σαν μια ιμιτασιόν εκδοχή μας που την καταλαβαίνεις από την προφορά και μόνο. Οι Πόντιοι έγιναν συνώνυμο τού "ηλίθιος" και κυριάρχησαν στα ανέκδοτα, ακριβώς για αυτόν τον λόγο: δεν μίλαγαν καλά τη γλώσσα και ήταν αδύναμη μειονότητα, χωρίς όμως να είναι αλλοδαποί.

Μα τα mid-80s ήταν μια ολοκληρωτικά άλλη εποχή, λιγότερο ενοχική και σίγουρα προγενέστερη τής πολιτικής ορθότητας (ενός αγνά 90s φαινομένου). Μπορεί να φανταστεί κανείς σήμερα να βγαίνει ταινία που να χρησιμοποιεί έτσι τον όρο "Πόντιος"; Ο σχιζοφρενής συνδυασμός Βουλητωνεφηβίστικων Ανθρώπινων Δικαιωμάτων απο τη μία, και Ψωμιαδικού ταλιμπανισμού από την άλλη, θα προκαλούσε χάος. Η Συμφωνία της Γενεύης θα κραύγαζε τα δικαιώματα των μειονοτήτων -και Μακεδονόκαυλοι θα έβαζαν το εικόνισμα της Παναγίας Σουμελά στο μεσαίο ρεύμα της Εθνικής στα Τέμπη και-όποιος-έχει-άντερα-να-το-πατήσει-για-να-περάσει. Για αυτό σου λέω: Κύπριοι. Είναι κρίμα να τους βλέπει με μισό μάτι τόσος κόσμος, και κανείς να μην τολμά να το παραδεχτεί.

Μα, αν το "είσαι Πόντιος" σήμαινε "είσαι ηλίθιος", τι θα μπορούσε (ή, θα έπρεπε) να σημαίνει πχ το "μαλάκα είσαι τελείως Κύπριος"; Δεν έχω καταλήξει ακόμα, αλλά ανοίγω το διάλογο... παραθέτοντας όσα δεν θα ΄πρεπε να ξεχνώ όποτε αναφέρομαι σε Κύπριους.


- Δεν ξεχνώ πως Κύπριος=κλαψομούνης. Η κατάνυξη τού "Χρυσοπράσινου Φύλλου" και η πλύση εγκεφάλου για τα παρελθοντικά δεινά, έχει ποτίσει τούς Κύπριους με έναν μίζερο ασκητισμό που βγαίνει στην ίδια την καθημερινότητα. Οι Κύπριοι έχουν πέσει από μικροί στη μαρμίτα του μάρτυρα -και δεν υπάρχει χειρότερος εκβιασμός, από τον συναισθηματικό εκβιασμό.

- Δεν ξεχνώ πως οι Κύπριοι φοιτητές μπαίνουν σε όποια ελληνική σχολή γουστάρουν χωρίς να δώσουν λογαριασμό (ή πανελλήνιες, για την ακρίβεια). Οτι τόσα χρόνια δέχονται μυθικά κοινοτικά κονδύλια και ότι, προμοτάροντας τη δυστυχία που τους βρήκε, βρίσκονται σε "ειδικά καθεστώτα" που έχουν μετατρέψει το νησί σε μια ακόμα πιο διεφθαρμένη εκδοχή της προ-επαναστατικής Κούβας. Από τις offshore του Μιλόσεβιτς ως κάθε offshore κάθε μεγαλολαμογιάς που αποκαλύπτεται στην Ελλάδα, το καπάκι της Κύπρου συχνά σηκώνεται και οι αρουραίοι που ζουν από κάτω μάς κοζάρουν μοχθηρά.

- Δεν ξεχνώ πως -και λόγω του παραπάνω- οι Κύπριοι είναι εξοργιστικά λεφτάδες. Πραγματικό περιστατικό: Κύπριος φοιτητής προσκαλεί στο σπίτι του, ένα ρετιρέ γύρω στα 150 τετραγωνικά, ακριβώς πάνω σε μια από τις μεγαλύτερες πλατείες. "Ουάου, μαλάκα..." τού λέω, "πόσο νοίκι δίνεις για αυτό;". "Όχι ρε, το αγόρασα μόλις πέρασα Αθήνα", μου λέει.

- Δεν ξεχνώ πως οι Κύπριοι είναι πάμπλουτοι, κυνικοί εκμεταλλευτές καταστάσεων και σκανδαλωδώς προνομιούχοι... μα, ταυτόχρονα, κλαψομούνηδες. Δεν ξεχνώ, δηλαδή, πως αν η Κύπρος ήταν άνθρωπος, θα ήταν αυταπόδεικτα ο Νταλάρας.

- Δεν ξεχνώ πως η εθνική υπόσταση της Κύπρου σχεδιάστηκε από μεγα-καθάρματα σαν τον Σαμψών και τον Γρίβα, μαχαιροβγάλτες του κοινού ποινικού δικαίου που θα ανάγκαζαν τον Κάρατζιτς να πιάσει δουλειά στους ZZ Top ντροπιασμένος για το πόσο δευτεράντζας μοιάζει μπροστά τους. Ενας γνωστός του πατέρα μου, 65άρης σήμερα, είχε πάρει μέρος στην εθνοκάθαρση που επιχειρήσανε οι Ελληνοκύπριοι πριν τον Αττίλα, και μου έχει αφηγηθεί τελείως "Αποκάλυψη Τώρα" σκηνικά, με Έλληνες κομάντο που προσέγγιζαν σπίτια Τουρκοκύπριων τρεις η ώρα το πρωί, πέταγαν μέσα χειροβομβίδες, και έβλεπαν μετά χέρια μωρών να εκτοξεύονται από το παράθυρο. Θέλω να πω, σύμφωνοι: οι Τούρκοι θα έμπαιναν κάποια στιγμή στην Κύπρο. Μα από εκεί, ως το να απαγορεύεται να συζητάμε το οτι οι Τούρκοι μπήκαν και για να αποτρέψουν γενοκτονία συγγενών τους, κάτι χάνεται στον δρόμο.

Και ένα τελευταίο και τέρμα τα γεωπολιτικά: όχι άλλοι "αγνοούμενοι". Σέβομαι τους νεκρούς, μα θεωρώ προσβλητικά ύπουλο το να μην τους αποκαλούμε "νεκρούς". Το να μην μαζεύεις όλους τους πεσόντες σου μετά από μια μάχη στην οποίαν έχασες εδάφη, είναι κάτι που έχει συμβεί σε κάθε αντίστοιχη μάχη της ανθρωπότητας. Όταν όμως επιβάλεις έναν ειδικό, διφορούμενο, trademark όρο για τους συγκεκριμένους πεσόντες, κάτι προσπαθείς να μου πεις.

- Δεν ξεχνώ πως οι Κύπριοι μιλούν άλλη γλώσσα. Σοβαρά μιλάω. Οταν βρίσκονται με "καλαμαράδες" και μιλούν ελληνικά με κυπριακή προφορά, το κάνουν μόνο για το φολκλόρ. Αν τους ακούσεις να μιλάνε μεταξύ τους, δεν έχεις ιδέα τι ακούς. Και το να μιλάει κάποιος με κυπριακή προφορά, είναι -μη ντρέπεσαι, παραδέξου το- πάντα εκνευριστικό. Ακούγεται σαν ελαττωματικός Ελληνας, που ψάχνεις αν έχεις κρατήσει την απόδειξή του για να τον επιστρέψεις.

- Δεν ξεχνώ πως, κατά μεγάλη πλειοψηφία, οι Κύπριες γκόμενες είναι εμφατικά ασχημομούρες. Ευθύνεται ίσως για αυτό μια μακρά παράδοση αιμομιξίας, όπως σε κάθε άλλο αποκομμένο μέρος του πλανήτη; Δεν ξέρω. Ο συνδυασμός όμως μυτόγκας, μελαχρινής τριχοφυίας και πλουσιογκομενίστικης τρεντοσύνης, είναι πολύ μαζικός για να μείνει απαρατήρητος.

- Δεν ξεχνώ πως η Κύπρος είναι υπεύθυνη για αυτό:


(τον Χατζηγιάννη εννοούσα, αλλά ένα γαμημένο blog έχω, μη το ξεφτιλίσω. Η αλήθεια είναι πως δεν μου κάνει καρδιά να πω τίποτα κακό για το τραγούδι που τελικά έβαλα)



Τι ζόρι τραβάω, λοπόν; Κανένα, στην πραγματικότητα. Απλά, θες ρε φίλε να είσαι Κύπριος; Να είσαι. Πες το και καν' το όμως, επειδή το βολικά παρασιτικό ιδεολόγημα "Ελληνοκύπριος" παρατράβηξε. Εδώ και σαράντα χρόνια τραβιόμαστε με τους Τούρκους (και άρα ξοδεύουμε δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλιστικά), για χάρη μιας χώρας που εκμεταλλεύεται το ότι μπορεί να πατάει και πάνω στον σκύλο και πάνω στην πίτα (παροιμιακό mash-up). Το πράγμα έχει φτάσει στα όριά του και έχει κακοφορμίσει: τώρα πλέον, είτε θα γίνουμε όλοι λίγο πιο ειλικρινείς να ξεμπερδεύουμε, είτε θα αρχίσουμε τα πογκρομικά ανέκδοτα για Κύπριους. Αλλός δρόμος δεν υπάρχει, επειδή το φαινόμενο της "Χώρας Που Απαιτεί Να Είναι Προτεκτοράτο" και μοναδικό σε όλον τον πλανήτη είναι, και δεν τιμά καμία από τις δύο χώρες, και το παραγαμήσαμε. Λιγότερες εθνικές βεβαιότητες, αυτό ζητάω μόνο.

Και κανα λουμπάγκο του Ιμπραΐμοβιτς, δε θα με χάλαγε.

20 σχόλια:

Nikos Fotakis είπε...

Υπάρχει μια πληροφορία - ανεπιβεβαίωτη - που με στοιχειώνει από την προεφηβική μου ηλικία. Ότι η Αλέξια είναι, λέει, ή έστω υπήρξε στο παρελθόν, νυμφομανής. Ορίστε. Το είπα.

Nikos Fotakis είπε...

επίσης: http://www.youtube.com/watch?v=aGXoFxCpGgY

Ανώνυμος είπε...

Marry me. Δεν αντέχω άλλο τις Κυπροφοιτήτριες της Φιλοσοφικής, ένας Αγιατωλάχ ξέρει πώς μπήκανε εκεί μέσα, δεν αντέχω να τις ακούω να μιλάνε, να περπατάνε, να αναπνέουν. Ουφ.

Zaphod's Evil Head είπε...

@mr. Arkadin: Κατ' αρχήν, θενξ που στοίχειωσες τη μετεφηβική μου ηλικία με τη θεωρία συνομωσίας σου. Και σχετικά με το βίντεο, mea culpa, μαλακία μου, το 'χα ανακαλύψει από καιρό και δεν μου 'κοψε να το αξιοποιήσω στην επιχειρηματολογία μου. Όσοι φτάσατε ως τα comments, μην παραλείψετε να ακολουθήσετε το λινκ.

@whatshername: και μόνο αυτό το "ουφ" που βάζεις στο τέλος της απάντησης, δίνει λόγο ύπαρξης στο παραλήρημά μου. I do.

Ανώνυμος είπε...

Κρίμα. Πολύ κρίμα.

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους. Ένας ειλικρινής άνθρωπος. Τέρμα τα πολιτικώς ορθά και τα 'εθνικά συμφέροντα'. Ως πότε οι κακομαθημένες νεόπλουτες τσαντοκρατούσες Κύπριες θα περιφέρουν την βαριεστημένη τους ύπαρξη στα μαγαζιά και στις καφετέριες, ως πότε οι κύπριες μανάδες και πατεράδες θα χρυσοπληρώνουν τα τέκνα, θα τους αγοράζουν σπίτια και αυτοκίνητα για τον άθλο!!! να περάσουν στις πανκύπριες. Έχεις απόλυτο δίκαιο, κανονικά οι Κύπριοι θα έπρεπε να θεωρούνται αλλοδαποί γιατι έρχονται απο ξένη χώρα. Μετανάστες της γνώσης αλλα με χρήματα, και αυτό κάνει την διαφορά. Χωρις χρήματα θα ήταν απλοί μελαμψοι ασιάτες, αλλά όχι, αυτοί θεωρούν ευατόν ως λευκοί Ευρωπαίοι (οτι και αν σημαίνει αυτό) αριστοκράτες που εξηγεί γιατι είναι ξεδιάντροπα ρατσιστες και ξενόφοβοι. Και αλλα μύρια κακά έπονται, όπως αυτή η κουραστική 'επική' ιστορία με την 'μήτερα-πατρίδα', τα 'εθνικά ιδεώδη', το 'άσβηστο πόθο για λευτεριά' και την 'καταφωρη αδικία κατα των αδυνάτων αυτού του κόσμου απο τους μεγάλους και ισχυρούς'. Απονη ζωή με λίγα λόγια και άλλες αηδίες με τις οποίες εμβολίζουν όλους τους κύπριους από τα γενοφάσκια και τους μετατρέπουν σε εθνικιστικά τέρατα που δεν ξεχνούν ποτε ότι μισουν, εχθρευονται, φοβούνται και υποφέρουν. Αν τα έπερναν όλα τοις μετρητοις θα ανακάλυπταν πόσο ανυπόφορα καταπιεστικό είναι να είσαι Κύπριος, πόσο διχαστικό είναι να μιλάς και να εκφράζεσαι σε μια γλώσσα μαι να γράφεις σε μια άλλη, να ζείς στην Κύπρο αλλα να ασχολείσαι με το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, να μαθαίνεις ελλήνική ιστορία και να αγωνίζεσαι να τρυπώσεις μια αναφορά και στην Κύπρο σε κάποιο κεφάλαιο, εστω και πλαστό, να βλέπεις ελληνική τηλεόραση, να ακούς άθλια ελληνική μουσική και να προσβλέπεισ να βρεθείς και εσύ στο κέντρο του ελληνισμού, την μεγαλούπολη Αθηνα μόνο και μόνο για να ανακαλύψεις οτι σαν την Κύπρο δεν έχει πουθενά. Και άλλες πολλές, μικροαστικές και νεόπλουτες εμμονές της δύστυχης περιφέρειας. Οι Κύπριοι δεν είναι μόνο εκνευριστικοί, αλαζόνες, άσχετοι, ημιμαθείς, και ελαφρώς 'ελαφρεις', είναι και πραγματικα κατακαημένοι και καταδικασμένοι να ζήσουν στην σύμβαση που επιβάλει η οικογένεια που πληρώνει, το έθνος που υποφέρει, η μητέρα-Ελλάδα που προστατευει, το χρήμα που απαιτεί γόβα στιλέτο και τσαντάκι Gucci ακομά και όταν δεν τα έχεις.
Πόσο σε νιώθω και σε καταλαβαίνω απόλυτα. Πάντα αναρωτιόμουν αν ήμουν η μόνη που δεν μπορουσε να βλέπει η να απευθύνεται σε Κύπριους (με τις εξαιρέσεις να επιβεβειώνουν τον κανόνα)τόσο πολύ και τοσο έντονα που αποφάσισε να αφήσει για πάντα το χρυσοπράσινο φύλλο-φυλακή και να μεταναστεύσει κάπου που πατρις, θρησκεία , οικογένεια είναι απλά λέξεις και όχι υπαρξιακό κόμπλεξ. Να μας αφήσουν ήσυχους με τα εθνικοαπελευθερωτικά τους και τα επικοπατριωτικά τους, με τα ιστορικά ψεύδη τους, την αδυναμία να προφέρουν τις προτάσεις 'ελληνικό πραξικόπημα', 'εθνοκάθαρση Τουρκοκυπρίων', πόλεμος και όχι εισβολή από το πουθενά στα καλά καθούμενα. Έχω και άλλα να πώ και για τους κύπριους και για τους έλληνες και για τους ελληνοκύπριους, αλλα άσε καλύτερα.

Μια κυπρια

Zaphod's Evil Head είπε...

χαίρομαι που, απ' όλο το κείμενο, παίρνεις τοις μετρητοίς μόνο αυτά που όντως εννοώ.

...θέλω να πω πως τα περί Σαμψών τα λέω με όλη μου την καρδιά, ενώ αυτό με τις "ασχημομούρες" ήταν απλά μια χαριτωμενιά για να ελαφρύνω το post, ΟΚ;

(Ελπίζω με το παραπάνω να διέλυσα την αμηχανία που προκαλεί η υπογραφή "μια κύπρια" κάτω απ' το συγκεκριμένο κείμενο)

Κατα τ' άλλα, τα είπες όλα με έναν τρόπο που -εκ των πραγμάτων- δεν θα μπορούσα ποτέ να τα πω. Είμαι σχεδόν συγκινημένος που έδωσα αφορμή για το συγκεκριμένο comment.

Andreas Daskalopoulos είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Andreas Daskalopoulos είπε...

Θα είχες άλλη γνώμη αν έχανες σπίτι, περιουσία και είχες ανθρώπινες απώλειες στην οικογένεια σου με υπαίτιο το ελληνικό κράτος. Δώσαμε την αφορμή για την εισβολή στο νησί και έπειτα τους αφήσαμε αβοήθητους. Διπλή η προδοσία μας... Και έννοια σου κάνεις δε ασχολείται με την Κύπρο. Την έχει γραμμένη το κράτος όπως και όλη την περιφέρεια της Ελλάδας (ευτυχώς που υπάρχει και ο πόλος της Θεσσαλονίκης...)

Συγνώμη από μέρος μου για τον τύπο, σε όποιον διαβάσει το post αυτό και δυσαρεστηθεί. Είναι μιτσός αλλά θα μεγαλώσει.

Λαλώ σου το Στρούγκε: Η καταπυγοσύνη σου είναι τεράστια! Πελλό αγόρι!

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να ομολογήσω ότι πρωτη φορά αφήνω σχόλιο σε μπλόγκ οποτε αντιλαμβάνεσαι πως φούντωσα. και θα είχες δίκαιο αν έλεγες ότι το κείμενο είναι μεταξύ σοβαρού και αστείου και οτι θα έπρεπε να χαλαρώσω λίγο, αλλά βλέπεις έχω υποφέρει για όλα αυτά που ανάφερα και άλλα που δεν είναι εύκολο να έκφραστουν, και υπέφερα μόνη (και ναι, είμαι κύπρια). Μόνη γιατι μέχρι στιγμής δεν έχω γνωρίσει κανένα που να μοιράζεται την άποψη μου. Χρόνια συστηματικής εκπαίδευσης και προπαγάνδας΄πέτυχαν το σκοπό τους. Και δεν μιλώ με διάθεση συνωμοτική, απλά έτσι έχουν τα πράγματα. Εχεις απόλυτο δίκαιο, η Κύπρος πρέπει να είναι η μοναδική περιοχή που στην έκρηξη των περιφερειακών εθνικισμών αυτή ήθελε να γίνει προτεστοράτο. Φαντάσου πόσο πεποισμένοι ήταν και είναι οι άνθρωποι. Η ιδέα της Ελλάδας, ή μάλλον ο μύθος της στέκει πάνω από τον χρόνο και την πραγματικότητα, προκαλεί πολύ έντονα συναισθήματα. Η πραγματικότητα λέει ότι είμαι διαφορετικός αλλα η Ελλάδα θα είναι πάντα εκεί σε μια αδιευκρίνιστη σχέση που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει. Πολλά απο αυτα εξηγούνται από τις ιδέες περι ελληνικού αλυτρωτισμού που καλλιεργούνται μέχρι σήμερα και θέλουν την Ελλάδα να ξεκινά από την Ρουμανία και να φτάνει μέχρι το Ιράκ. Ακόμα και εγώ στην αρχή όταν πρωτοάρχισα να σκεφτομαι για λογαριασμό μου μου ήταν πόλύ δύσκολο να αποδεχθώ οτι δεν νιώθω καμία σύνδεση με την ταυτότητα που μου απέδωσαν. Νιώθεις προδότης, υπερόπτης, διεφθαρμένος και στο τέλος μόνος. Η κοινωνία σε απορρίπτει, το κράτος καταπιεζει την ελέυθερη έκφραση, οι προσωπικότητες συμπυκνώνονται στην εξής μία Ελληνοκύπριος. Πίστεψε με δεν μιλω με διάθεση συνωμοσίας, όλοι συμμετεχούν και επικροτούν. Συλλογική ευθύνη. Τα στερεότυπα πολλά, οι ανθρωποι δεν είναι ίδιοι και όμως καμιά φορά σκέφτομαι ότι δεν μπορείς να ξεφύγεις. Το διαβατήριο μου θα με κυνηγά μέχρι θανάτου, και δεν θα είχα πρόβλημα αν το να είμαι το ένα ή το άλλο δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνει και κάποιου είδους χρέος ή απίστευτες ενοχές, ή πολύ αίμα και πολύ μίσος.
Και ναι, ανήκω σε μια γενιά που δεν έζησε τον πόλεμο, και απώλεια στην οικογένεια υπάρχει αλλά δεν είμαι προσφυγας, σίγουρα δεν μπορώ να καταλάβω όπως και εσύ άλλωστε δεν μπορείς να καταλάβεις την δική μου εμπειρία, απλά μου φαίνεται λογικό και τίμιο αν ο πρωτος που υπέφερε σε ένα πόλεμο να ήταν επίσης ο πρώτος που θα έκανε τα πάντα ώστε να μην επαναληφθεί ξανα αντί να σπέρνει δηλητήριο. Αλλά όταν δεν αναγνωρίζεις καν ότι ήταν πόλεμος και ανακηρύσεις ευατόν το μόνο θύμα είναι επόμενο.
Είναι δύσκολο να μην πάρω τα πραγματα τοις μετρητοις, μακάρι το πρόβλημα να ήταν τα ηλίθια μπουλούκια Κύπριων φοιτητών (παρεπιπτόντως εκτός Ελλάδας τα μπουλούκια γίνονται Κυπρίων και Ελλήνων μαζί, η εγγύτης εκ της ανάγκης και του αποκλεισμού), το πρόβλήμα είναι βαθύτερο, είναι στάση ζωής και είναι πολιτικό. Τα πάντα είναι πολιτική, έτσι πιστέύω. Αλλα έτσι έχουν τα πράγματα...την γλώσσα μου έδωσαν ελλήνική βλέπεις!

(και ναι έχω μεγάλη μύτη αλλα περι ορέξεως...)

Μια κυπρια (η ίδια με πιο πάνω)

Ανώνυμος είπε...

Εκτός από τον ψωμιαδικό ταλιμπανισμό, υπάρχει και ο εξυπνακίστικος ταλιμπανισμός. Συνοδεύεται με μια γενναία δόση κοινοτυπιών και ημιμάθειας.

Zaphod's Evil Head είπε...

@ ανώνυμος 11.04

Θενξ για το πρώτο πραγματικά αξιόλογο hatemail. Συμφωνώ 100% και με την ουσία και με τη διατύπωση του "εξυπνακίστικου ταλιμπανισμού", ο οποίος μαζί -όντως- με την ημιμάθεια είναι τα δύο πράγματα που τρέμω όσο τίποτα άλλο κάθε φορά που γράφω.

Εκ των πραγμάτων όμως, δεν δέχομαι τα περί "κοινοτυπίας". Σοβαρά, είτε συμφωνείς είτε όχι, δεν βγαίνει από πουθενά αυτή η κατηγορία.

Τέλος πάντων, ο Χάντερ Τόμσον είχε περιγράψει κάποτε το συγγραφικό του στυλ ως "[...] combining aggressive ignorance with a natural instinct to mock the conventional wisdom". Εκτός του ότι αυτή η φράση είναι το μάντρα μου κάθε φορά που γράφω, πιστεύω πως απαντάει με ακρίβεια και στο σχόλιό σου, για αυτό τη βάζω, για αυτό και -εντυπωσιασμένος- μπαίνω στη διαδικασία να συνεισφέρω στον flaming war.

cheers, όπως και να 'χει

Ανώνυμος είπε...

+fono shedon s ola..!!!ehis poli dikio..k pl plaka!ego gia anekdota epsahna kai vrika afto..lol..alla dn nomizis oti sxolia politismikou periexomenou 8 eprepe na paralipontai...?pantos pisteuw oti o oros Ελληνοκύπριος dn 8 stamatisei n xrhsimopoihtai...o logos einai aftonoitos...

nazWraios είπε...

-Πόσες Κύπριες χρειάζονται ν' αλλάξουν μία λάμπα;
-Καμία, φωνάζουν ηλεκτρολόγο

-Είναι ένας Γερμανός, ένας Ιταλός κι ένας Κύπριος στο αεροπλάνο, κάνοντας υπερπόντια πτήση. Τυπικά, το αεροπλάνο παθαίνει βλάβη και πέφτει σ' ένα ξερονήσι που κατοικούν άγριοι ανθρωποφάγοι ιθαγενείς. Βγαίνουν οι τρεις επιζήσαντες από τα συντρίμμια και περπατάνε στα ξεροτόπια. Κάποια στιγμή πέφτουν πάνω στους ιθαγενείς, έρχεται ο αρχηγός, χτυπάει τον Κύπριο φιλικά στην πλάτη και του λέει:"μπρράβο-ν'-σου-'-ν'παλληκάαρι'-μου-ν'εξαίρετον κυνήγιν

Ανώνυμος είπε...

Εγώ είμαι πάλι! Δεν τα κατάλαβα τα ανέκδοτα...κάποιος να μου τα εξηγήσει.....!!!!! Κάτι κατάλαβα στο δεύτερο δηλαδή, αλλά... Για πες!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλά, Έλληνες άνθρωποι και εκφράζεστε μ' αυτό τον τρόπο; Ντροπή μεγάλη.Έλληνες και Κύπριοι είμαστε αδέρφια. Ξυπνάτε βρε...και αφήστε πίσω και οι 'Ελληνες και οι Κύπριοι τις όποιες διαφορές.Έλεος επιτέλους.Μαζί ενωμένοι ποτέ νικημένοι.Εσύ πρέπει να έχεις προηγούμενα με Κύπριους δεν εξηγείται διαφορετικά το μίσος όλο αυτό είναι εξωπραγματικό αν δεν έχεις εμπειρίες ή εσύ είσαι αεξωπραγματικός.

Ανώνυμος είπε...

Καλά, Έλληνες άνθρωποι και εκφράζεστε μ' αυτό τον τρόπο; Ντροπή μεγάλη.Έλληνες και Κύπριοι είμαστε αδέρφια. Ξυπνάτε βρε...και αφήστε πίσω και οι 'Ελληνες και οι Κύπριοι τις όποιες διαφορές.Έλεος επιτέλους.Μαζί ενωμένοι ποτέ νικημένοι.Εσύ πρέπει να έχεις προηγούμενα με Κύπριους δεν εξηγείται διαφορετικά το μίσος όλο αυτό είναι εξωπραγματικό αν δεν έχεις εμπειρίες ή εσύ είσαι αεξωπραγματικός.

Ανώνυμος είπε...

Στρουγκ είσαι για τον πούτσο και νιου εητζ Λαζόπουλος του ίντερνετς.

Ανώνυμος είπε...

εγώ κάποτε θα περηφανεύομαι οτι σε ήξερα πριν γίνεις διάσημος.έχεις έναν φανατικό θαυμαστή εδώ πέρα.

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια είναι ότι χρόνια τώρα υπάρχει ένας "υποβόσκων" ανταγωνισμός (για να μην πω εχθρότητα) μεταξύ Ελλήνων και Κυπρίων. Ο Έλληνας δεν μπορεί να κατανοήσει πως είναι δυνατόν ο Κύπριος, που είναι αναμφισβήτητα Έλληνας (κατά την λογική του μιας και μιλάει την ίδια γλώσσα, έχει ίδια θρησκεία και τον τρακάρει για καφέ στο Σύνταγμα), ΔΕΝ του μοιάζει. Ο Κύπριος από την άλλη δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που κάνει τον Έλληνα να τον θεωρεί ... Έλληνα. Που είναι, εθνολογικά τουλα΄χιστον, εντάξει, αλλά όχι ίσα κι όμοια. Είναι πιό βρετανοτραφής ρε παιδί μου, πιό κυριλάτος, λιγότερο πλέμπα. Είναι ... άλλο είδος Έλληνα. Είναι Κύπριος κι αυτό τα λέει όλα.

Κι εκεί αρχίζει το μπάχαλο. Δυό λαοί με κοινές εθνολογικές ρίζες, ο καθείς με τον δικό του δρόμο μέσα στην ιστορία, να πρέπει σώνει και καλά να ζαλώνεται ο ένας τον άλλο ως "αδερφό", ενώ ουσιαστικά δεν τον νοιώθει ούτε μακρυνό τριτοξάδερφο. Εντάξει, εκτός συνόρων η γλώσσα ενώνει και καλό είναι να μη "βγάζουμε τ' άπλυτα στη φόρα μπροστά σε ξένους ανθρώπους" αλλά εντός συνόρων (ελληνικών και κυπριώτικων) ... πίσω στα δικά μας.

Μούχει τύχει φορές πολλές να θέλω να πατήσω κάτω Κύπριο. Εν ανάγκη να χοροπηδήξω και πάνω του με άρβυλο νο. 42. Άλλες τόσες φαντάζομαι θα τούχει τύχει και κείνου. Η νοοτροπία δεν είναι ίδια. Δύο διαφορετικά κράτη με κατοίκους διαφορετικούς και ... ίδιους. Πιασ' τ' αυτό και κούρεφτο.

Να πω την αμαρτία μου, το βρίσκω έως κι ενδιαφέρον. Στην τελική δεν είναι κάτι διαφορετικό όλο αυτό απ' τα ίδια που βιώνουν οι Αυστριακοί με τους Γερμανούς (και τους Ελβετούς και τους Βέλγους) ή οι Νεοζηλανοί με τους Αυστραλούς και πάει λέγοντας ...

Πάντως, αν θα έπρεπε στο παγκόσμιο στερέωμα να επιλέξω "δικούς μου" ανθρώπους, θα επέλεγα τους Κύπριους με κλειστά μάτια. Αλλιώς σε καταλαβαίνει το δικό σου λαμόγιο κι αλλιώς το ξένο. Χώρια ότι η αμοιβαία δυσπιστία και το γαμοσταυρίδι στην γλώσσα σου πάντα βοηθάει.

top