"Πάρτε έναν μαλάκα", σκέφτηκα ανοίγοντας το Facebook. Το news feed στο αριστερό μέρος της οθόνης, με ενημέρωνε πως ένας ακόμα φεϊσμπουκικός μου φίλος, ένας διαχρονικά βλακάκος πρώην συμμαθητής μου... ριχνόταν στον υπέρ βωμών και εστιών αγώνα.

Οπως μάθαινα εκείνη τη στιγμή, ο τύπος είχε γίνει μέλος ενός από τα γκρουπ που απαιτούν αυτό που μας επιφυλάσσει πολλή μανούρα μέσα στα επόμενα 4 χρόνια: την επιστροφή των Ελγινείων από τους Αγγλους δηλαδή, με αντάλλαγμα τη φλόγα του "London 2012". Κανείς δεν ξέρει ποιος πρωτοεμπνεύστηκε αυτόν τον μεγαλοφυή εκβιασμό -και κανείς δεν τον διεκδικεί επίσημα προς το παρόν- μα έχει αρχίσει ήδη να περνάει ως θέμα συζήτησης, επιβάλοντας δηλαδή ήδη τον μολυσμένο του εαυτό ως μια σκέψη βρε αδερφέ, αν τίποτα άλλο δεν δουλέψει.

Είναι ένα κρίσιμο φαινόμενο, αν μη τι άλλο. Υπενθυμίζει στον υπόλοιπο πλανήτη ποιοι ήταν αυτοί που ανακάλυψαν τα υψηλά ιδεώδη του Ολυμπισμού, της Εκεχειρίας και του Κουτοπόνηρου Τραμπουκισμού. Είναι σαν να κάνει την τελετή στην Ολυμπία η Λυδία Κονιόρδου, και να κρατάει το μωρό εγγονάκι του Γκόρντον Μπράουν πάνω από τη φωτιά απειλώντας να το ψήσει.

Και το συγκεκριμένο γκρουπ έχει αυτό ακριβώς το level εξτρεμισμού:



Οι 1.310 μερισματούχοι της "Ικτινος & Καλλικράτης Constructive" που αγωνίζονται στις τάξεις του γκρουπ, δεν δείχνουν να ενοχλούνται ούτε από το ανήθικο του αιτήματος, ούτε από τη βαρβαρική ορθογραφία, ούτε από την αδυναμία του administrator να βάλει τόνο στο κεφαλαίο "Η", ούτε από τα αμόρφωτα δύο αποσιωπητικά του, ούτε από τον αντι-εκεχειριακό όρο "Αγγλάκια", ούτε από την αυτοαναιρετική ασέβεια των λέξεων "αρχίδια" και "Ολυμπιάδα" δίπλα-δίπλα.

Τέλος πάντων. Το ότι ο τρωκτικισμός είναι το ανώτατο στάδιο του πατριωτισμού, το είχαμε ψυλλιαστεί ήδη. Μα ο τύπος που έφτιαξε αυτό το γκρουπ, το παραγαμάει. Κάνοντας ένα ελαφρύ, αφηρημένο scroll down, τσέκαρα την "ταυτότητα" για να δω πως τον λένε. Και κάπου εκεί, το κεφάλι μου εξερράγη.

Διάβολε, είναι γυναίκα


... η οποία, μάλιστα, ήταν μπροστά-μπροστά στη λίστα μελών του γκρουπ


και, όπως αποδείχτηκε από το πυρετικό, τρεμάμενο κλικ που έκανα στο thumbnail της, είναι αυτή:



Γκαντάμμιτ.


Τι δ
ιάολο συμβαίνει εδώ; Τι πρεμούρα μπορεί να έχεις για πέντε μάρμαρα, όταν είσαι έτσι; Τι uber-θηλυκό του Ελληνισμού είναι αυτό, που συνδυάζει το αίσθημα ευθύνης για 4.500 χρόνια φυλετικής συνέχειας... με αρχαιοελληνική βυζοκατατομή; Μήπως ο Πλεύρης είναι ο dr Evil και κατασκεύασε μια στρατιά αισθησιακών fembots για να καταλάβει τον πλανήτη; Πόσες άλλες Σουλιωτοπούλες ποζάρουν έτσι σε κοινή θέα; Ή, για να ΄χουμε ακόμα καλύτερο ρώτημα, πόσες γκόμενες γενικότερα ποζάρουν τόσο τσοντάδικα στο Facebook;

Δεν μπορώ να ησυχάσω από την ώρα που το είδα. Το πράγμα παραείναι βολικό για να είναι αληθινό. Το προφίλ της ήταν "ανοιχτό" (δηλαδή το έβλεπα κι εγώ που δεν είμαι φίλος της), δεν περιείχε καμία άλλη φωτογραφία, ούτε καμία ένδειξη πως ελέγχεται από υπαρκτό πρόσωπο. Η εθνεγερτήρια δις Τζιώλη δεν είχε στο wall της κανένα σχόλιο από real-life φίλους της, τίποτα δηλαδή από αυτά που γράφουμε ο ένας στον άλλον και οι απ' έξω δεν τα πιάνουν, τίποτα που να έχει σημεία ζωής -εκτός από comments διάφορων λιγουριών που της γράφουνε πως "είναι πολύ hot" και "ελπίζω να τα πούμε" και λοιπά πεφτούλικα.

Μούφα το προφίλ; Είμαι σίγουρος. Και τι έγινε, θα μου πεις, που κάποιος έφτιαξε ένα ψεύτικο προφίλ με φωτογραφία γκομενάρας που βρήκε στο Google; "Τίποτα" είναι η απάντηση, μα όχι απολύτως τίποτα.

Επειδή, από χτες που την ανακάλυψα ως σήμερα, 300 γαμημένα νέα μέλη έχουν προσχωρήσει στο γκρουπ της. Επειδή ο συνδυασμός επιθετικής ημιμάθειας, εθνικής υπερηφάνειας, αιφνίδιας σκλήρυνσης των αρχιδιών λόγω οπτικού ερεθίσματος και νεφελώδους ύπαρξης, παραείναι ιντριγκαδόρικος. Κρύβεται μήπως από πίσω της ένα χοντρό λιγδιάρικο εθνίκι γύρω στα 45, που διοχετεύει τον καταπιεσμένο τραβεστισμό του σε γυναικεία avatar; Είτε αυτό συμβαίνει, είτε πρόκειται για ένα σκοτεινό κύκλωμα που χρησιμοποιεί το Facebook για να ψαρεύει καυλωμένα αγοράκια με αρχαιολαγνικά συμπλέγματα μεγαλείου... και να τα παγιδεύει για να τους κλέψει όργανα και να τα πουλήσει στη μαύρη αγορά μεταμοσχεύεσεων.

Ή μήπως -όπως έχω αρχίσει να πείθω τον εαυτό μου εδώ και λίγη ώρα- πρόκειται για έναν σατανικό καταστασιακό καλλιτέχνη που παίζει με τις δύο μεγαλύτερες νευρώσεις μας, δηλαδή το "είμαι τόσο ασήμαντος που οικειοποιούμαι κάποιον νεκρό εδώ και 3.000 χρόνια για να υπάρξω" και το "καμία τέτοια γκόμενα δεν πρόκειται ποτέ να μου κάτσει"; Με όλη μου την καρδιά, πιστεύω πως πίσω από αυτό το συγκεκριμένο γκρουπ κρύβεται η νέα Άννα Γούλα: ένα κοινωνικό/αισθητικό πείραμα, ένα poltergeist που τσιτώνει σαδιστικά τη μαζική ακαλαισθησία, τόσο ακριβώς, όσο χρειάζεται για να φανεί πόσο δεδομένη τη θεωρούμε.


(disclaimer: αν η "Μαρίνα Τζιώλη" είναι υπαρκτό πρόσωπο και θεωρεί οτι θίγεται με τα παραπάνω, ζητώ συγγνώμη και δηλώνω διαθέσιμος να με τιμωρήσει όπως αυτή κρίνει)

5 σχόλια:

Nikos Fotakis είπε...

H Μαρίνα Τζιώλη είναι η νέα Μπουμπουλίνα - σε διακόσια χρόνια θα την παίζει στο θέατρο η μελλοντική Ντενίση. Ζήτω η Μαρίνα Τζιώλη.

Nikos Fotakis είπε...

Επίσης, ο εθνικισμός είχε πάντα βυζάρες - πώς αλλιώς θα γαλουχούσε τόσες και τόσες γενιές;

Unknown είπε...

Η Μαρίνα Τζιώλη είναι βραζιλιάνα...

Zaphod's Evil Head είπε...

Nice! Και διπλό ευχαριστώ στον φίλο αναγνώστη karpidis, που δίνει πρόσβαση σε ακόμα περισσότερες selfshots τής αυθεντικής.

Unknown είπε...

Η Μαρίνα έχει τεράστια κωλάρα.

top